Okulda Güvenlik ve Sağlık Nasıl Sağlanıyor?
- Okulumuzda 15 gün geriye yönelik kayıt tutabilen, 24 saat, içeriyi ve dışarıyı kamera ile kayıt altına alan bir sistem vardır.
- Çocuklar sadece ailelerine teslim edilir. Aksi durumlarda mutlaka veliler bilgilendirilerek onayları alındıktan sonra uygun gördükleri kişilere teslim edilirler.
- Kurumumuz 360 metre karelik düzayak ve merdivensizdir.
- Kurum içerisindeki her şey çocuklara uygundur.
- İlk yardım ve iş güvenliğine uygun olarak düzenlenmiştir.
- Kurum çalışanlarının ilk yardım ve hijyen eğitim sertifikaları mevcuttur.
- Yemek numunelerimiz 3 er gün cam kaplarda saklanmaktadır.
- Sınıflar her gün silinip, süpürülüp, tozları alınarak temizlenmektedir.
- Tuvaletler gün içerisinde sıklıkla hijyenik hale getirilmektedir.
- Oyuncaklar ve halılar günlük temizliğin haricinde sıklıkla dezenfekte edilmektedir.
- Sınıflar, çocukların yemekhanede ve ortak oyun alanlarında olduğu sıralarda havalandırılmaktadır.
- Çocukların kişisel eşyalarının karışmaması için özel dolapları ve rafları mevcuttur.
- Okulumuza isteğe bağlı olarak, ayda 1 veya 2 kez, Uzman Çocuk doktoru gelmekte, çocuklar muayene edilerek gerekli yönlendirmeler yapılmaktadır.
Okula Yeni Başlayan Çocuklarda Olası Değişimler Nelerdir?
- Çocukların bir kısmı ilk 3-4 gün boyunca ailesinden ayrılmak istemeyebilir. Sınıfa girmeyi reddedebilir. Ancak bu tip davranışlar gösteren çocuklarda önemli olan okulda bulunduğu süre zarfında ailesi ile birlikte olsa bile okula ilgi gösterip göstermediğidir. Unutulmamalıdır ki; çocuk okula hazır değilse ailesiyle bile olsa okul sınırları içerisinde bulunmak istemez. Ancak okula hazır olan çocuk yeni girdiği ortamda yanında güvendiği biriyle bulunmaktan keyif alacaktır.
- Diğer bir grup ise; İlk hafta okula çok mutlu gelip bir haftanın sonunda, okuldaki sosyal kuralların farkına vararak gitmek istemeyenlerdir.
Bu grubun temel kaygısı; hayalindeki özgürlüğün toplumsal kurallarla sınırlandırılmasıdır. (Oyuncak paylaşmak, arkadaşlarıyla iyi geçinmek, yemek yemek, uyumak, belirli saatlerde belirli şeyleri yapmak, başlanılan şeyin sürdürülüp sonlandırılması ve sonra yeni bir çalışmaya veya oyuna başlanılması vb.)
- Çok az bir grupta okula istekli başlar ve istekli devam eder.
Dolayısıyla okula başlama süreci çocuklar ve aileler açısından farklı ve yeni bir süreçtir. Bu süreci sağlıklı ve kararlı geçirmek önemlidir. Çocukların değişken tavırlarına ailenin kararsızlığı da eklenirse çocuğun bu değişime adapte olması zorlaşır.
Ailelerin okula başlama kararını verdikten sonra güvendikleri okulun uzmanlarının yönlendirmelerine güvenmeleri ve bu zorlu sürecin geçici olduğunu unutmamaları önemlidir.
Okula Başlarken Nasıl Bir Yol İzlenilir?
İlk 3 gün en kritik günlerdir. Bu sebeple çocuğun, okula yavaş ve emin adımlarla, severek, güvenerek alışması açısından planlı bir başlangıç önemlidir.
Bu plan alıştırma süreci olarak adlandırılır.
Oryantasyon sürecinde, çocuk okula aile bireylerinden 1 ‘i ile birlikte gelir ve okulda bulunduğu süre zarfında geldiği kişinin de kendisini beklediğini bilir.
- Gün; Saat 10.00-11.00 arası 1 saat okulda bulunulur.
- Gün; Saat 10.00-12.00 arası 2 saat okulda bulunulur.
- Gün; Saat 09.00-12.00 arası 3 saat okulda bulunulur. Kahvaltı ve öğlen yemeği ile ilk kez tanışılır.
Alıştırma sürecinde aileler sınıflara girmezler ve 24 saat açık olan okul içi kameralardan çocuklarını izleyebilirler.
Ailelerin Alıştırma Dönemindeki Çocuklarına Karşı Tutumları Nasıl Olmalıdır?
- Kararlı olunmalıdır. Yanlış bir şey mi yapıyorum acaba, henüz hazır değil mi, gibi kaygılar hiçbir şekilde çocuklara yansıtılmamalıdır.
- Okula güvenilmelidir. Unutulmamalıdır ki, okulda profesyonel kişiler sizin ve çocuğunuz için buradalar. Onların yönlendirmeleri, tamamen bundan sonraki sürecin en sağlıklı ve sorunsuz şekilde geçmesini sağlamak içindir.
- Kapıdaki Ayrılıklar Kısa Olmalıdır. Alıştırma sürecinin bitiminden itibaren aileler, çocuklarını okula bırakma süresini çok hızlı ve kısa tutmalıdırlar. Aksi takdirde kapıda duygusallık artmakta ve çocuklar ağlayabilmektedir. Ağlama süreci, ailelerin çocuğu ikna çabasıyla birlikte alevlenmekte ve krize dönüşebilmektedir. Okula gitmesi gerektiği mesajı evde çok kısa şekilde verilmeli ve kapıda ikna çabalarına girilmeden çocuk okula bırakılmalıdır.
- Her Gün Kendinizi Okul Hakkında Konuşmak Zorunda Hissetmeyin. Unutulmamalıdır ki, her gün bu konunun konuşulmak istenilmesi çocukta; bir problem mi var veya olabilir şeklinde yorumlaması anlamına gelecektir. Çocuğun bu algısı, size sorun anlatmak istemesi ve güncel sorunlar bulmaya çalışmasıyla sonuçlanabilir. Çocuklar zaten konuşmak istediklerini siz soru sormadan da konuşurlar. Okulunu sevdin mi? Gibi sorular her zaman risklidir. Bunun yerine okulun da çok güzelmiş, öğretmenin ne kadar tatlı, arkadaşlarında sanırım seni çok sevdiler gibi olumlama cümleleri çok daha etkili ve çocuğun oluşmakta olan algısının olumlu gelişmesi açısından destekleyici olacaktır. Kısacası çocuklar, dikkatinizi olumsuz cümlelerle değil de olumlu cümlelerle çekebildiği sürece doğru bakış açıları geliştireceklerdir. Aksi taktirde dikkatinizi çekmek için, her gün bir sorun bulmaya odaklanabilirler.
Sorun anlattıkları zaman şu yöntem izlenilmelidir;
Bu olay olunca kendini nasıl hissettin? Peki, neden böyle olmuş olabilir? Nasıl bir çözüm ürettin? Öğretmeninin bu konudan bilgisi oldu mu? Soruları sorulmalıdır ve kendi problemini anlama ve yönetme becerisi geliştirmesi için desteklenmelidir.
Unutulmamalıdır ki; Zor bir dünyada yaşıyoruz ve çocukların doğru şekilde bu dünyaya hazırlanması, sorun çözme, doğru iletişim kurabilme, hakkını arayabilme, kendine güvenme becerilerinin temelleri küçük yaşlarda oluşturulmalıdır.
Hangi Eğitim Sistemini Benimsiyorsunuz, Nasıl bir Eğitim Uyguluyorsunuz?
Yurt dışı temelli, adı duyulmuş belli başlı eğitimleri (PYP, REGGİO EMİLİA, MONTESSORİ, HİGH SCOPE) Türkiye gibi fazla koruyucu kollayıcı, yönlendirici ülkelerde tam anlamıyla uygulamak mümkün değildir. Çünkü bu eğitimlerin temelinde çocuğun özgür ve disiplinli olması esastır ve dışarıdan müdahale ve koruyuculuk neredeyse yoktur. Bu eğitimler tam anlamıyla okulda verildiğinde, evdeki eğitimle örtüşmediği takdirde ve ilkokulda da devamı gelmediği takdirde çocuklar için öğreticilikten ziyade zorlayıcı olmaktadır. Devamlığı olmayan baskın bir eğitim anlayışında, çocuk kendisini okulda bulunduğu süre zarfında gereksiz baskı altında hissedecektir. Ancak bu eğitimlerin her birinin çocuklara kattığı çok değerli farkındalıklar ve eğitici çalışmalar barındırmaktadır. Bunları biz aylık eğitim planlarımıza en üst seviyede dahil etmekteyiz. Eğitim planlarımızı çocuklarımızın yaşlarına özel olarak hazırlamakta ve her ayın başında veli iletişim sistemimizde velilerimizle paylaşmaktayız.
Çocuğum Yemek Yemiyor Okulda Yemek Nasıl Yediriliyor?
Çocukların düzenli yemek yeme alışkanlıkları genellikle grup psikolojisinin de yardımıyla okulda oluşmaktadır. Evde hiç yemedikleri gıdaları arkadaşları yediği için okulda sıklıkla yiyebiliyorlar. Öğretmenlerinin, motivasyon ve küçük takviyeleri ile genelde yemeklerde çok sorun yaşanmadan çocukların günlük ihtiyaçları kadar yemek yemeleri sağlanıyor. Bir yemeği yemeyen çocuğa, en azından tadına bakması istenilerek diğer yemek ile destekleniyor. Yemek listeleri, her ayın başında iletişim sistemi üzerinden velilerimizle paylaşılıyor. Böylece hangi gün hangi yemeğin olduğundan haberdar olabiliyorsunuz. Günlük iletişim sistemine çocuğunuzun her gün yediği bütün öğünlerin miktarları belirtiliyor.
Yemek-Servis Gibi Hizmetler Dışardan mı Sağlanıyor?
Kurumun kendi aşçısı, şoförü ve Servis aracı mevcuttur.
Dışarıdan bir hizmet alınmamaktadır.
Çocuğumun Öğlen Uykularında Sabit Alışkanlıkları Var, Burada Uyumak İstemezse Ne Yapılıyor?
Çocuklar için yemek yedikleri, uyudukları ve tuvalete gittikleri yerler özeldir. Güvenene kadar yeni bir ortamda bu alanlarda zorlanmalar yaşanması olasıdır. Ancak biz bu durumun bilincinde olduğumuz için, çocuğa güven vererek, zorlamadan, onun isteklerine de uymaya çalışarak alışma sürecini güvenle tamamlıyoruz.
Okula Geliş- Gidiş Saatleri Nasıldır?
Sabah saat 07.45 itibari ile nöbetçi öğretmen okulda olur.
Okul program akışı saat 08.30 itibari ile başlar.
Akşam saat 18.00’e kadar program devam eder.
Akşam geç almak zorunda kalan veliler için; 18.30 itibari ile 18.45’e kadar nöbet sisteminde 1 öğretmen okulda kalmaktadır.
Yarım gün öğrenciler için de sabah geliş aynı şekildedir. Öğlen gidiş, öğlen yemeği sonrası saat 12.15’dir.
Öğretmenler Çocuk Gelişimi Mezunu Mudur?
Bütün öğretmenlerimiz çocuk gelişimi mezunudur. Alanlarında tecrübeli ve bilgililerdir. Kurum içi eğitimlerle öğretmen ve personeller desteklenmektedir.
Kurumda haftanın belirli günleri Uzman Psikolog bulunmaktadır.
Veli toplantıları bireysel yapılmaktadır. Toplantılar, sınıf öğretmeni, kurum psikoloğu ile velilerle birebir yapılmaktadır.